Зоомагазин Микеле във Facebook

Сложи в любими

 
 
Начало
Makaveli Studio

Поведението на морските свинчета PDF Печат Е-мейл
Морските свинчета са най-миролюбивите животни, които можете да си представите. Те не разполагат с естествени възможности за защита срещу хищниците. Своите дълги остри предни зъби те използват само в битките със себеподобни за храна или някоя женска. Обикновено тези битки завършват безкръвно. В общи линии една битка се изразява в заемането на величествена, внушаваща респект поза, при което съперниците стоят един срещу друг с високо вдигнати във въздуха глави, вероятно за да изглеждат по-големи. Същевременно се чува скърцане със зъби. Същинският бой обикновено се състои само от едно или две бързи захапвания, след което по-слабия побягва. Сериозни боеве стават само между мъжкари, при условие че не се познават или наблизо има женска. Две мъжки морски свинчета, които са израстнали заедно, са миролюбиво настроени едно спрямо друго. 

Друго типично поведение, а именно стадното поведение, се проявява само, когато отглеждате повече морски свинчета. Ако в достатъчно голям кафез се отглеждат множество женски и един-два мъжки екземпляра, скоро ще установите, че около всеки мъжкар се събира определена група от женски, които представляват едно повече или по-малко здраво обединение. Мъжките натрапници от друга група скоро се прогонват. Също така малките морски свинчета от мъжки пол в дадена група се търпят само, докато съзреят полово. Това са и редките ситуации, при които може да се стигне до описаните по-горе стълкновения и ухапвания.
Типично стадно поведение може да се наблюдава и когато се отглеждат само две морски свинчета, а именно следването, ходенето едно след друго. Когато пуснете животните да се разхождат на по-голяма площ, можете да наблюдавате как те се движат сравнително плътно едно след друго. По принцип, винаги едното животно жържи напред. И при животните има типични предводители и типични последователи. Водачите обикновено са по-силните и по-смелите животни, които и в кафеза държат надмощие. Но винаги има и изключения. Аз например държа две съвършено различни животни в един кафез. Един голям мускулест мъжкар и друг, който е много слаб и нежен. В кафеза обаче той има абсолютна власт. Извън кафеза обаче той губи кураж и се навира в най-близкия ъгъл. Тогава малкият може да поеме командването. 

Нашето морско свинче и другите животни 

Спрямо всички останали живи същества морското свинче се държи на първо време неутрално, независимо дали се късае за по-голямо, или по-малко животно. Освен морските свинчета, аз отглеждам и още няколко животни – мишки и ивичести катерички. Но всичките ми първоначални опити да накарам животните да се забележат взаимно, за да реагират по някакъв начин, се провалиха. Морските свинчета, които в общи линии са израснали изолирано и познават само себеподобните, просто игнорират всички останали животни. Това разбира се може да стане много опасно, когато се късае за някакъв хищник. Като повечето домашни животни и нашето морско свинче е напълно безпомощно пред хищниците, например котките. 

Има обаче две живи същества, които не се пренебрегват. Едно от тях е зайчето. Него в известна степен морското свинче приема като себеподобно. Но различната външност и неразбирането, които демонстрира зайчето по отношение на езика на морското свинче, препятстват пълното побратимяваяне. Например, когато едно морско свинче иска да прогони порасналото зайче от паничката за хранене, то разбира се прави типичните за морските свинчета заплашителни жестове. Зайчето обаче има съвсем друг поведенчески модел и не разбира предупреждението. Тогава нашето морско свинче ще приведе заплахите в действие и ще захапе. По принцип морските свинчета хапят толкова предпазливо, че зъбите им дори не проникват и в козината на зайчето. Обикновено мнимите съперници се разделят в пълно недоумение за игнорирането на другия. 

Съвсем друго поведение се следва, когато в един кафез се съберат зайчета и морски свинчета. Когато понякога пусна някои от моите морски свинчета в заграждението за зайци на моя съсед, много скоро като че ли започват да подражават на дивите подскоци на зайчетата.По правило обаче никога не трябва да отглеждате повече от едно зайче между вашите морски свинчета, тъй като зайчетата, и най-вече мъжките, са много по-агресивни от нашия малък гризач.
Говорейки за зайчета, имам предви малките домашни зайчета, които в магазините неправомерно се продават като малки полски зайци. Истинските зайи за колене са вече твърде големи съквартиранти за нашите малки морски свинчета. Ако желаете да купите зайче и не сте сигурни дали се касае за домашно мини-зайче, или за голям заек, трябва да обърнете внимание на ушите на животното. Сравнително късите уши са признак за зайче-джудже, дългите остри уши са показателни за едрия заек. 

Как правилно да се отнасям с моето морско свинче 

За разлика от зайчето човекът никога не се възприема като себеподобен и поведението на морското свинче във всичко зависи от отношението на човека. Морското свинче ще захапе човек само в извънредна ситуация. От десет години аз отглеждам морски свинчета и съм бил ухапан само веднъж. Направи го едно иключително хрисимо животно, което по време на болезнен преглед при ветеринарния лекар повече от страх и болка, отколкото от лоши намерения, захапа първото нещо, което му се изпречи пред муцуната. За съжаление това се оказа моят пръст. Това е типичен пример, че в една извънредна стресова ситуация обичайните поведенчески стереотипи повече не са валидни. Но такова е положението при всички живи същества, а не само при морските свинчета. 

В нормална обстановка морското свинче никога няма да захапе човек. Ако имате доверие във вашето животно, можете да пробвате, като пъхнете пръст в устата му. Морското свинче и тогава няма да ви захапе, най-много да се опита да оближе солта от пръстите. Ако все пак ви ухапе морско свинче, трябва да сте напълно сигурни, че вие сте сгрешили нещо, а не животното.
Ако морското свинче ви ухапе, безсмислено е да го биете или наказвате по някакъв начин. Животното няма да проумее връзката между своята постъпка и наказанието и само допълнително ще го наплашите. За да се научите по-добре да разбирате вашето морско свинче, ще опишем няколко примера на типични начини на поведение и тяхното значение. 

Когато морското свинче се страхува, то бяга по най-бързия начин в най-близкия тъмен ъгъл или се опитва да намери някаква дупка. Това е типичното поведение на пещерното животно, за което бягството е единственото средство за защита. Ако не намери скривалище, то ще се опита да избяга възмойно по-надалеч. Ако всички пътища за бягство са препречени, то ще се притаи с гръб към стената и повече няма да помръдне. 

Вероятно вие сами ще се сблъскате с описаните страхови реакции, като първоначално се опитвате да вземете на ръце вашето морско свинче. Ето защо на първо време е много важно да се отнасяте изключително внимателно с животното, за да го освободите от страха му. 

Впрочем малките свинчета спят много малко. Въпреки, че минават за дневни животни, те са будни и през голяма част от нощта. Животните спят само около 4-6 часа. Това ще забележите, ако държите животното в спалнята, а ако сте чувствителни на шум, следва да подслоните животинчето на друго място. И накрая стигаме до едно странно поведение, което обаче не бива да ви безпокои. Понякога животните ядат изпражненията си. Това поведение се наблюдава и при зайчетата и е свързано с храносмилането. 

“Свиркане”. Квичене, грухтене...
Отправни точки, по които можете да се ориентирате за моментното “душевно” състояние на вашето морско свинче, са разбира се звуците, които то издава. Тихото свирене, което можем по-скоро да наречем писукане, показва, че вашето морско свинче е много доволно. Обикновено то се чува след дълго нежно галене. Обичайният звук обаче е силно, постоянно повтарящо се свиркане с продължителност около 1 секунда. С тази свирка по правило морското свинче приветства своя стопанин, който му носи храна. Шумоленето на найлонова торбичка е сигнал за морските свинчета веднага да започнат изпълнението на шумен концерт от свирки. Други животни са настроени на други шумове, които редовно се чуват преди хранене, например хлопването на вратата на хладилника или пък проскърцването на стълбата. Понякога обаче свирковият концерт започва и без видима причина, като постепенно се включват всички животни.
Един от най-пронизителните звуци, които съм чувал през живота си, е писъкът от болка на морското свинче. Това е един много висок и силен свирещ тон, който се прекъсва само за поемане на въздух. Трудно може да се допусне, че толкова малко животно може да крещи така силно, че да звучи подобно на сирена. 

И така стигаме до последния звук от репертоара на морското свинче-ниското накъсано грухтене, което се чува почти като пукане. Забелязал съм, че това грухтене се издава като реакция на напълно нови и необичайни шумове. В общи линии то служи като приветстване на животните помежду им и за примамване на женските. То почти винаги е свързано с едно поклащане на задницата. Повече на поведението при чифтосване, което е тясно свърано с грухтенето, ще се спрем по-късно. 

В заключение можем да кажем, че морските свинчета се придържат към определен поведенчески модел, но все пак няма животно, което да се държи точно като друго животно. Тъй като морските свинчета от дълго време се намират в пленничество, техният инстинкт е закърнял, както и на другите домашни животни. Поради това непрекъснато се наблюдават отклонения от нормалните поведенчески стереотипи. Освен това, животните, които се отглеждат поединично, могат да загубят способността си да контактуват със себеподобни. Например мъжкарите, които са израснали изолирано, демонстрират ненормално поведение при чифтосване. Някои животни напълно се привързват към човека. Те следват своите стопани и губят всякакъв интерес към другите себеподобни, като дори стават агресивни спрямо тях. 

Във всички случаи от самото начало внимателно трябва да проучите поведението на вашето морско свинче, за да забележите навреме по-късните отклонения. Внезапните промени в поведението на животното могат да са показателни за някакво заболяване например.
 
< Предишен   Следващ >
Приятели :   Аквариуми     Судоку Онлайн     Уеб дизайн      Фонове